12-01-2017

Lasagne/mousaka

 

 

På Fælledvej, 2200 N, ligger en halalslagter, den har ligget der siden sidst i 60'erne, da 3'eren stadig var en sporvogn. Vi har nu kun handlet der i 25 år, men den er god.

Og så er det een af den slags slagtere, der gerne anbefaler et billigere stykke kød, hvis de synes, det vil være bedre til  retten. Fx.er det sådan, at forkød er bedre til langtidsstegning end bagkød, og det er desuden væsentligt billigere. Rent hakket lam er dyrere, end hvis det er blandet op med kalv..

Nørrebro er ikke bilist venligt og slet ikke nu, hvor man skal bruge mobil til afgiften. Derfor køber jeg ind i større portioner, lammeskank som jeg afbener. Hakket kød, det er altid friskhakket. Mandler, jeg ved godt, det ikke er kød, men det har de også, desuden har de også krydderier. 

Bonusinfo: Grønthandleren der ligger ved siden af er doven og ubehagelig. Så der har jeg kun været et par gange, anden gang for at se, om det virkelig var rigtigt. 

Aubergine skåret så tyndt som muligt, 300g. Hakket lam og kalv, et stort løg, hakket med minihakkeren, hvis børn skal spise med, ellers i tynde skiver, finthakket hvidløg, rødpeberfrugt, Herbamare, en halv flaske mosede tomater, bechamelsauce, parmesanost. Olivenolie. 

Den tyndtskårne aubergine lægges i drysses med salt og sættes til side, mens resten laves. Løget steget blødt i olivenolie, peberfrugten kommes i , derefter kødet, når det har skiftet farve, kommes den halve flaske mosede tomater og en skefuld Herbamare

Bechamelsause. En klat smør smeltet, ca. samme mængde mel kommes ved, skru ned for varmen, det skal varmes godt igennem, men skal ikke tage farve. Mælken røres/piskes i lidt ad gangen. Når saucen er lidt tykkere en piskefløde er den færdig..Smages til med salt eller Herbamare og lidt reven muskatnød

Et ildfast fad smøres med olivenolie. Auberginestikkerne skyldes og vrides så godt, man nu kan.. Kødsauce og auberginer lægges skiftevis i lag. Til sidst hælder jeg saucen over og river parmesanen over. 

Bages ved middelvarme.i ca. 40 min. 

Endnu en bonus info eller to, er fryseegnet, smager næsten bedre varmet op i ovnen dagen efter.

Forloren Hare

Hr. Mand ville ikke være med til, at jeg købte en hare. Han elsker ellers forloren, først da jeg fortalte at alt, hvad der bliver kaldt forloren, smager bedst uden det forlorne foran, gik han med til det. Og han måtte give mig ret, denne gang er det dog den forlorne vi fik.Med salat ogaspargeskartofler.

Ovnen sættes til middelvarme.

5 små gulerødder og et stort løg findeles i minihakkeren.

Æggehvider ca 2, jeg havde ingen æg ellers et æg.

400 g hakket kalv og flæsk, økologisk sælges som regel i 400 g.'s pakker

salt og peber.

Ovenstående røres godt sammen med lidt loppefrøskaller (fås økologisk hos Coop ellers Husk)  der er en del væde ved både løg og gulerødderog evt. mel,  salt og peber

Det pakkes ind i bacon, og ja jeg bruger økologisk bacon.og kommes i et ovnfast fad

Hvis kødet og baconen er meget magert, det sker, kommer jeg lidt olie i fadet. Ind i ovnen.

I mens rørte jeg 1 dl. mælk med en skefuld med, lidt Herbamare og lidt kinesisk mørk soya. Da jeg er glad for orientalsk mad har jeg flere soya'er at vælge imellem, men i gamle dage brugte jeg glad Kulør.

Da kartoflerne var kommet over, kom jeg 100 g kantareller i fadet, og da kartoflerne var kommet i kog, kom jeg den sidste blanding i fadet sammen med lidt ribsgele.

 

 

Der er noget særligt over en hel perfekt stegt flæskesteg

Serveret med gulerødder, ovnfritter, bønner, rødbeder og mugost i olie/eddike dressing. Det er jo ikke vinter, selvom det er ret koldt, men vi spiste da udenfor

Kylling med couscous

Lige hjemvendt på en kort visit fra sommerhuset og efter en dramatisk hjemrejse, vi blev vædret af en bil, der kørte over for rødt. Fik vi købt lidt ind, ikke meget, men nok.

Kyllingbryst, parmaskinke, mugost, olie

Filetterne skæres igennem og lægges sammen omkring osten og parmaskinken vikles om. Steges i olien på en pande.

Couscous, gulerødderi tern, løg i tern, tomater skåret i mindre stykker, olie, Herbamare, kogende vand.

Løg steges klare i olien, gulerødderne steges med i et par minutter. så vendes couscous'en i og det kogende vand ogm Herbamare røres i. Jeg lader det lige koge mens couscous'en absorberer vandet. Det var det

 

Kalvesteg

Det grønne drys ser lidt voldsomt ud, men det gav alligevel god smag og var ikke for meget

I Irma kan man være rigtig heldig med at finde gode og normalt dyre udskæringer til halv pris, fordi sidste salgsdato nærmer sig. Det er jeg blevet rigtig flink til at bruge.

En lille kalvesteg

olivennolie

10 små blommetomater skåret i stykker

1 rødløg i tern

hvidløg presset eller revet

2 dl purede tomater

2 skefulde tomatpure

Herbamare + vand

Jeg har en mindre støbejernsgryde, den brugte jeg. løget blev brunet, så kødet så kom tomaterne og hvidløget i, så er det vist tid til det sidste. Når det er godt blandet, skal man lige smage, det kunne være nødvendigt med et strejf af honning, måske lidt peber. Ellers ned med varmen og låg på. Det skal stå og simre i mindst 90 min. 

Den grønne topping

Hvidløg, persille og citronskal (uden det hvide) kommes i minihakkeren. det drysses udove, hvis man ikke regner med at spise det hele, serveres det ved siden af. 

Ris, bulgur, couscous, pasta eller kartofler er glimrende til. Jeg tror heller ikke en grøn salat vil skade. 

Bonusinfo: Man ved det sådan set godt, men tænker ikke altid på at løg er en grøntsag og tæller med i de 6.

 

Salat af hvad vi havde

I går fik vi en eller rettere to meget lækre franske, fritgående kyllinger(Irma) Vi havde dejlige gæster. Der blev ikke spist op, En kylling er for lidt, og to er for meget.

Vi havde været ude hele dagen, så ja hvad med en kyllingesalat. Det eneste jeg manglede i huset var lidt grøn salat. Men ellers:

Kylling, kartofler,tomat, rød peber, tomater, rødløg, persille og grøn salat(jeg køber som regel hjertesalat) Det blev i passende stykker lagt på et fad. Dressing af olie, dijonsennep, citronsaft, honning salt og peber røres sammen og kommes over.

Det var meningen der skulle have været hvidløg i, men det glrmte jeg, det smagte glimrende alligevel

 

Lasagne uden pastaplader

1 aubergine

400 g hakket oksekd

1 - 2 løg

1 fed hvidløg

1 par gulerødder fint hakkede sammen med løgene i minihakkeren

1 ds hakkedede flåede tomater

1 spsk Herbamara

1 tsk sambal olik

smør og olie

Ca 172 l bechamelsauce 

1 pæn portion friskrevet parmasan

Steg løgene, gulerødderne i olie kom kødet i og lad det brune kom tomat, sambal olik og Herbamare i lad det småkoge, imens resten laves

Lav saucen og bland osten i . man smelter noget smør kommer et par skefulde mel i, varmer det op under oprøring i svag varme, og lige før det tager farve, spæder man med mælken under omrøring og lidt ad gangen, til det har en passende konsistens, til sidst kommes psten i. Da osten er salt behøver man ikke at salte ydrligere.

Tænd oven ca 200 grader

Skær aberginen ud i så tynde skiver som muligt, de skal gøre det ud for pladerne.

Smør en form med smør og byg op lagvis, slut med auberginer og resten af saucen(Morneysauce) 20 - 25 min i ovnen.

 

 

 

Kylling med tomater og mozarella

Så et billede et sted på Pinterest og fik lyst til at smage. Jeg så ikke nogen opskrift, men tænkte, det kan jeg vel selv finde ud af,

Kylingefiletter, jeg bruger en til hver person, + 1

Tomater

Mozarella 

olie

Raz el hanout 

Kyllingefiletterne snittes så de er parate til at blive fyldt

Tomater skæres  i skiver

Mozaeller skæres i skiver

Der kommes skiftevis tomater og mozarella i snittene på kyllingen, raz el hanout drysses let over.

Filetterne kommes i et smurt ildfast fad og sættes i en 200 grader varm ovn i ca 25 min. Men tjek, det skal helst ikke blive tørt.

 

Lammeryggen på vores lille grill

Lammeryg med spidskål

Lammeryggen blev smurt med hvidløg, olivenolie og knuste enebær og grillet ca. 30 min, hvilerid 10 min,

Spidskål blev skåret meget fint, ligesom et løg, hvidløg og kantareller.

Olivenolie kommes på en sauterpande, løg og Kantereller kommes i og steges brune Til sidst kålen og lidt smør, når kålen er faldet sammen, er det hele færdigt. Lidt aspargeskartofler et voila...

Flæskesteg om sommeren

 

Ja men uden tyk sovs og rødkål- 

Grillet flæskesteg med fersken.
Stegen gnides med salt og peber og grilles i ca 2 timer i en kuglegrill grillkullet skal ligge i siderne, ferskenerne halveres og grilles til sidst. Kartofler,  gulerødder og en salat serveres til. 
Salaten kom ikke med på billedet. Det var en grøn salat med et lille tvist, jeg kom lidt lakridspulver i olie/eddikedressingen. Det var slet ikke så ringe.

Kalvelever, som det laves i Berlin med rodfrugtmos

.
Rodfrugtmos
3-4 gulerødder
1 bagekartoffel
1 løg eller en porre
1/2 selleri
1 skefuld smør 
salt og peber
(persillerod, sødkartoffel, pastinak, jordskok, kan også bruges)
Kog grøntsagerne møre, hæld det meste af vandet fra og mos dem med en skefuld smør. Smag til med salt og peber. 

Kalvelever i tynde skiver
3 æbler
1 stort løg
smør
Løgene pilles og skæres i skiver. Æblerne udhules, kan gøres med en skrællekviv, og skæres i skiver. Løgenes steges sprøde eller bløde efter smag i smør, derefter steges æbleskiverne, kom evt mere smør på panden. æbleskiverne skal ikke steges i stykker. Drys med LIDT salt. Til slut steges kalveleveren to-tre min. på hver side. 
Server og nyd med en god bourgogne. 

Strimlet oksekød med ærter og ris

 

 

 

 

Jeg købte en culotte billigt og skar den i strimler. 

 • Løg
 • Hvidløg
 • Sukkerærter
 • Fishsauce

Marinade:

 • Tyk soyasauce
 • Teriyaki

 

Kødet marineres en times tid i marinaden.

Løg i tynde både og hakket hvidløg steges gyldne i olien. Oksekødes tilsættes og steges med i ca 5 min. Derefter tilsættes ærterne. Der smages til med fishsauce.

Sesamolie og koriander smager udmærket ovenpå til sidst. 

Serveres med ris

Lammefrikadeller med asparges og fennikelsalat

 

 

 

 • Knapt 500 g hakket lammekød
 • Et skalotteløg
 • hvidløg efter smag
 • mynte
 • 1 æg
 • 50 g beød,uden skorpe, der har ligget i blød i mælk.

 

 

Løg, hvidløg og mynte hakkes fint. Malken presses ud af brødet. Det hele røres sammen med kødes. Formes til ikke for store deller og steges i olivenolie.

Salat af grønne kogte asparges og ruculasalat med en olie/eddike dressing serveres til.

Desuden meget tyndtskåret fennikel med lidt god olivenolie, lidt salt og peber. 

Brød efter behov.

Oksesteg med spaghetti

Irma sælger varer der er ved at overskride datoen for holdbarhed nedsat, i min Irma er det som regel til halv pris. I går fik jeg købt et stykke oksekød til halv pris, og det fik vi så til aften sammen med spaghetti.

Et stykke oksekød til gammeldags oksesteg, hvad det så er.

2 løg

Hvidløg

Sambal olek pas på kan være for stærk til mange, især til ikke tilvante ganer.

olie

1 dåse flåede hakkede tomater eller purede tomater fra flaske 2 dl.

varmt vand og Herbemare

Kapers

Parmasanost 

Man tager en Römertopf, skal lige vædes godt igennem først, kommer lidt olie i bunden, lægger kød, kapers. de hakkede løg og hvidløg oven op og hælder tomat, vand og hHerbemare over, Låg på og i ovnen 180 g i ca. 2 timer.  Skær kødet i passende stykker og server med spaghetti og friskreven parmasan,

 

Tafelspitz med nye danske kartofler

Engang imellem synes jeg, vi er tilbøjelige til at stege kød, jeg iindrømmer. jeg gør det som regel også selv.

Men på det sidste har jeg kogt en kalveculotte i stedet for at stege den. Det er ikke nogen dårlig idé, den bliver mør, smager godt og er mere fedtfattig. Det sidste er den også stegt.

Man koger culotten i ca. 1 time i en god suppe, gulerødder, løg, selleri og Herbemare.

Kartoflerne skrabes  og koges ved siden af. 

Sovsen kan laves på to måder. Man smelter smør og kommer mel ved, det skal varmes igennem, men da vi ikke skal have en brun sovs, må det ikke blive brunt, så spædes med suppen til det har en passende konsistens, når det har kogt igennem, tager man det af varmen og kommer peberroden i, høvlet eller fra et brev. Man kan også jævne suppen med Maizena, og når den er jævnet tilsætte peberroden. Lav evt. en salat til. 

Bonusinfo peberrod mister smagen og styrken, hvis den bliver kogt.

 

En god ven gav mig et tip omkring lam. Vi holder meget af lammekød, men en lammeskank eller en lammekølle er lige i overkanten for to personer, men man kan jo skære den ud i stykker, som passer til den størrelse man har brug for, eller få slagteren til at gøre det. Og så kan det jo fryses ned i passende portioner.

I går tog jeg så en pakke ud, den var skåret i tern.

Lammekød i tern

1 - 2 løg

Hvidløg

Abrikoser

 Olie

1 dl Vand

 Herbemare eller salt

Raz el Hanout et dejligt ikke voldsomt stærkt blandingskrydderi, kan købes hos Halaslagteren eller grønthandleren .

Kødet vendes i olie og Raz el Hanout, så det er godt smurt ind. Kommes så i en varm gryde og brunes på alle sider, hakkedede løg og finthakket hvidløg tilsættes og brunes let.

Kogende vand og Hebemare kommes ved og det står og simrer i en halvtimes tid, hvorefter abrikoserne tilsættes, det kunne også være svesker, men den dag så abrikoserne megeet lokkende ud. Simrer videre i endnu en halv times tid. Serveres med ris eller couscous eller bulgur.

Her blev pyntet med lidt koriander, men det kunne også være et drys persille. Væden kan jævnes med lid Maizena.

Hvidløgskylling

 

Min yndlings er en kylling skåret i flere stykke lagt i et fad med lige så mange hvidløg, man orker at pille. Og lidt olivenolie og en dåse flåede hakkede tomater, salt, peber chili efter behov. Serveret med ris, men denne her er heller ikke så dårlig.

En kylling

olivenolie, salt og peber

4 hele hvidløg

2 fed hvidløg

1 citron økologisk, skrællen bruges

rosmarin

timian

hvidvin

lidt honning.

Ovnen tændes 200 grader. Kyllingen ordnes krydres med salt og peber og smøres med lidt af olien. Hvidløgdfeddene hakkes, citronen vaskes og tørres, halvdelen skæres i tynde skiver. Rosmarin og timian gøres i stand og hakkes groft. Hvidløgsfed, den skivede ciron, og krydderurterne kommes i kyllingen. .

Læg kyllingen på den ene side i et fad og sæt den i ovnen 20 min.

I mens ordnes de hele hvidløg, skær dem midt over og kom lidt olie på. Læg kyllingen på den anden side og læg hvidløgene med. I gen i 20 min.

Læg kyllingen på ryggen, altså kyllingens, Kom hvidvinen ved. pres den resterende ciron over og kom lidt honning og olie på kyllingen. Igen 20 min, så skulle den gerne være smukt brun og lækker at se på.

Server med de halve hvidløg, brød og salat. Hov vædsken kommes i en skål og serveres naturligvis også til.

 

1 stor kylling delt i mindre stykker uden skind. Gem skindet.

Olivenolie

Hvidløg

Økologisk citron

Pancetta eller økologisk bacon

1 løg

Timian

100 g soltørrede tomater

100 g sorte oliven uden sten.

1dl vand med lidt Herbemare, ca. en skefuld.

Læg kyllingestykkerne i en skål med lidt olie og knust hvidløg, citronen delt i mindre stykkernog peber, og lad det stå i et par timer. 

Hak løg, bacon og timian fint, gerne i en minihakker. 

Brun kyllingen på alle sider i olivenolie, tilsæt løg, bacon og timian. Når det har taget farve tilsættes citronstykkerne, vandet de soltørrede tomater og lad det simre i 20 - 25 min.. Tilsæt til sidst oliven.  Server retten med brød og salat. 

Skindet fra kyllingen skæres i strimler og ristes på en pande til det er sprødt. serveres sammen med retten.

 

Kommentarer