Moabit

I omkring 12 år var vi så heldige at have en lejlighed i Moabit, som er en del af Mitte. Moabit er en "ø", man kan sejle rundt om den. 

En gang prøvede vi, om vi kunne gå rundt langs vandet. Det er ikke muligt, der er tit bygget helt ud til Havel og Spree og til kanalerne. Vi har været på en sejltur rundt, man skal være opmærksom på, hvornår den tilbydes.

Selvom Hauptbahnhof ligger i Moabit, så er Moabit ikke så fancy som Prenzlauer Berg,  men heller ikke så overrendt  med turister. Jeg betragter migselv  som bare halv turist.

De fleste berlinelskere skriver om skønne Prenzlauer  Berg,  jeg holder meget af Prenzlauer Berg.  Men Moabit er sammen med Schöneberg  vores yndlingsområder i Berlin..

Bonusinfo: Jeg længes mod Berlin.

Berliner Morgenpost

Ich habe ein Sehnsucht nach Berlin.

Dengang da vi stadig havde vores berlinerlejlighed, begyndte dagen med, at jeg hentede Berliner Morgenpost. I starten kostede det 0,80 Euro om hverdagen. Lørdag og søndag kostede det 1,10 af og til 1,20, i dag koster søndagsudgaven 2 Euro. Stadig billig.

Der er tre krydsord, en til børn, en stor og deres sædvanlige lille. Det er af og til lykkedes for os at gætte den sædvanlige, og så kan vi næsten ikke få armene ned.

 I søndagsudgaven er der udover ekstra krydsord også ét udflugtsmål, det har vi af og til benyttet os af. Turene har været i passende omfang. 

Der var en, vi måtte afbryde og fuldføre en anden dag, men det skyldes kke længden, men at der kan være meget varmt i Berlin om sommeren, og den stopper ikke 1. September.

Bonusinfo: Vi nåede ikke denne tur. Ældste barnebarn var jo i Berlin.

Vi tager af og til bussen på må og få, og ja så havnede vi i Die weisse Stadt, bygget mellem 1929 og 1932, et ret interessant Kiez. Burde jeg have skrevet der weissen Stadt?

Berlin i varme

Sidste weekend var det over 35 grader i , nu var vi rundt og se de forskellige ministerier, så der var en del mulighed for at være indendørs, hvor de har rigtig gode klimaanlæg. Der var gratis busser, der kørte mellem de forskellige ministerier.

Temperaturen faldt så 10 grader, det er en mere udholdelig varme. Men den er på vej op igen. Und was tun? Ja der er flere muligheder.

En tur til Wahnsee, bade eller hoppe ombord på et skib, priserne er meget rimelige, er man over de 60 år, er de endnu rimeligere.

Lille Schäfersee i Wedding, ingen bademuligheder, men man kan leje en robåd eller en vandcykel, Der er også fine små spisesteder, et bibliotek og minigolf, der i det mindste på mig virker sjovere end rigtig golf.

Alt Lubars er også en mulighed, når det er varmt

For nogle år siden købte jeg en bog om kager i Berlin, den førte os til Alt Tegel, en glædelig overraskelse. Tegelersee, flere bademuligheder, flere billige sejlture, skønne cafeer, små spisesteder osv. Hyggeligt miljø.

 

Frau Mergel er på scenen.

Udsigt fra Kanslerministeriet = Statministeriet

Hvis man vil ind og se udstillingen i bunkeren, skal man bestille tid i forvejen. sammlung_boros.com

Find det skjulte billede, eller sådan kan man også komme med på et billede.

Figuren er ved det tidligere indenrigsministerie ved Spree

Tema på Nikolaiviertel

også sælger de fedtemadder

Fra Uhlandsstrasse til Priesterweg

 

Hvordan er det så lige, at man kommer det. Alt efter hvordan man kommer op fra U- banen. Hvis man kommer op på Tempelhoferhafen siden, så skal man lige se lidt på den hyggelige lille havn. Hvor man også kan se det eneste spisested lææææænge.

Men man skal over på den anden side, for turen starter langs Landeswehrkanal ad Wulfila-Ufer. Snart skal man dog dreje fra for at komme ove Marienhöfe.

Turen går nemlig over to høje lavet mere eller mindre af rester fra krigen. Efter Marienhöfe kom vi en lille omvej for at se Lindenhof,mener bus 106 har endestation der. Lindenhof er et lukket område, meget fint. Men man skal over en høj til. Også hyggelig, der er et Planetarium og udsigt til en helt tom og meget flot badeanstalt. Nu er man altså blevet ret sulten og tænker, at der nok er en Imbiss eller noget i den retning ved S-Bahn Priesterweg, det er der så ikke. Man mangler lidt af turen, der ligger et spændende grønt område lige ud for stationen, det koster 1 euro at komme ind.

Vi var for sultne, så vi tog toget og stod af ved Yorchstrasse, ikke noget helt godt valg, men man kan skifte til U-Bahn og denne gang stod vi af ved Eisenacherstrasse et virkelig godt valg, for i nr. 41 lå en vietnamesisk restaurant. Mums, den var vegetarisk og selvom tørsten trykkede, kunne vi ikke få øl kun alkoholfrei, vi fik grøn te og lækker, lækker mad.

Taget oppefra

kunst eller kunstig

For ti - tyve år siden var det intet problem for mig at forsvare moderne kunst, men det har jeg fået sværere og sværere ved.

Jeg synes efterhånden, at der skal skrives lange epistler for at forklare, hvad et værk går ud på.

Den kunst, der efterhånden siger mig mest er gadens. Street art og nej her mener jeg ikke de tags man ser alt for mange steder. Mere i København end i Berlin.

Nonner på Turmstrasse

Nonner

For snart mange år siden blev vi overhalet af en bil i en noget hasarderet kørsel. Vi nåede lige at se 4 nonner, der racede afsted.

I går kom vi forbi den lokale katolske kirke, der kom tre meget skrøbelige nonner gående.
Nu plejer der ikke sådan at komme nonner, men i det mindste overhalede vi dem denne gang.

Større blev vores overraskelse, da vi kom ned på Turmstrasse og en bus fuld af nonner standsede og de mere eller mindre væltede ud af bussen.

Overnatning

Der var ingen hjemme, men sengen er redt.

Berlin er også en by med problemer. Hjemløse. store sociale problemer. Lavtlønnede. Herz IV.

Mange steder i Berlin tager de ikke visa. Det kan gøre rejsen en del billigere, for tit har man glemt, hvad man ville købe, når man når en automat

Gode steder i Berlin:

Hachescher Hof, Rosenthaler Straße 39 

10178 Berlin

S-Bahn Hackesher Markt.

Blinde museet: Blindemuseet handler om jødiske blinde under 2. verdenskrig på godt og ondt.

Anne Franks museum ligger også i nærheden.

I det hele taget et spændende område, også til shopping.

Næsten overfor ligger Frida. En hyggelig restaurant.

 

Hachesher Hof var et fabriksområde i det gamle øst, det er svært at se i dag. Der er 7 gårde.

 

Amrit

Oranienburger Str. 45
10117 Berlin–Mitte

Vi foretrækker den i Schöneberg, men den her er heller ikke dårlig. Indisk, ikke vildt stærk og god til frokost, især kan jeg anbefale deres toiletter, de er så flotte.

U-Bahn Oranienburger Tor.

 

Ellers til frokost altid en vietnamesisk, hurtigt, billigt og godt. Ikke stærkt som det thailandske.

Det højere skoleridt Vau. Jägerstr. 54
10117 Berlin–Mitte Menuer fra 120 Euro a la carte fra 85 Euro og op.

 

Ostbahnhof

En rest af muren, der er udsmykket af kunstnere fra forskellige lande. Af en eller anden grund startede de med at rydde det danske område, men stadig værd at se.

 

Schönhauser Allé, Prenzlauer Berg

Her ligger en blomsterhandel/cafe, toilettet ligger i blomsterhandlen, to store papegøjer flyver rundt. God til morgenmad, kaffe og kage.

 

 

 

Einstein

Unter den Linden 42
10117 Berlin–Mitte

De har nok den bedste Apfelstrudel udenfor Wien, jeg synes næsten bedre. Den ligger på Unter den Linden.

På Unter den Linden ligger også Neuer Wache og flere andre seværdigheder.

 

 

Kantstrasse blev i sin tid vores gade i Berlin, vi boede i den anden ende og kom ind til den mere centrale del af den vej.

Savigny Platz med stationen og alle restauranterne omkring(bl.a. De 12 apostle).

Camera at work en fotoudstilling(ring bare på, gratis indgang) overfor Stilwerke, et udstillingslokale for alt fra Bernsteinklavere og ned i størrelse. Begge ligger på Kantstrasse. Man kan stå af på Zoologisher Garten(S eller U-Bahn) eller Savigny Platz(S-Bahn)

 

Det er dyrt men til at betale at få en brunch på Adlon på Pariser Platz ved Brandenburger Tor.

 

 

 

 

 

 

 

Marheinekeplatz 

 

Adresse:

Marheinekeplatz 15

10961 Berlin

zum Stadtplan

Öffnungszeiten:

Montag bis Freitag von 08 bis 20 Uhr


Samstag von 08 bis 18 Uhr

 

U-Bahn

 

 

 

U-Bahn

0.2kmU Gneisenaustr.

 

  • U7

 

I kirken på Marheinekeplatz er der ofte spændende koncerter, vi har blandt andet oplevet Susanna Vega. Koster indgang, men ikke dyrt. der er masser af restauranter i nærheden.

Den flotte fotomodel er mit næstældste barnebarn